Translate blog in your language

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τα πάντα για το Marketing

Κερδίστε εύκολα χρήματα πατώντας σε διαφημίσεις! Κάντε εγγραφή τώρα!

Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2011

Μορφή ντόμινο καταλήψεις και αναβολές στα πανεπιστήμια

Αναβάλλεται η εξεταστική τόσο στο Μετσόβιο όσο και στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, αλλά και στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου η Σύγκλητος εξουσιοδοτεί το Πρυτανικό Συμβούλιο να προχωρήσει, σε συνεργασία με τα άλλα ΑΕΙ της χώρας, σε έλεγχο συνταγματικότητας διατάξεων του νόμου για τα ΑΕΙ που υπερψηφίσρτηκε στη Βουλή και σε κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια.Με τη σειρά τους οι φοιτητές απαντούν με καταλήψεις αντιδρώντας στην υπερψήφιση -με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία- του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στη δομή και λειτουργία των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πολλές σχολές και τμήματα τελούν ήδη υπό κατάληψη, ενώ αμφίβολη είναι και η ομαλή διεξαγωγή της εξεταστικής περιόδου, με τις Συγκλήτους του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να έχουν ήδη αποφασίσει την ολιγοήμερη αναβολή της.Η Σύγκλητος του ΕΜΠ είχε αποφασίσει από την περασμένη Παρασκευή τη μεταφορά της εξεταστικής στις 5 Σεπτεμβρίου.

Σήμερα, η σύγκλητος του Καποδιστριακού αποφάσισε την έναρξη των εξετάσεων στις 12 Σεπτεμβρίου. Την Παρασκευή αναμένεται έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου.

Παράλληλα, υπό κατάληψη τελούν από το πρωί σχολές του Πολυτεχνείου Κρήτης, το Πάντειο και η αρχιτεκτονική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η κατάληψη στο Πολυτεχνείο Κρήτης θα διαρκέσει έως την ερχόμενη Τρίτη, με απόφαση της γενικής συνέλευσης των φοιτητών, ενώ η εξεταστική αναβάλλεται τουλάχιστον για μια εβδομάδα. Η Σύγκλητος είχε ανακοινώσει, την περασμένη Παρασκευή, ότι θα κινηθεί νομικά κατά του νέου νόμου, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικός.

Πενθήμερη κατάληψη των σχολών αποφάσισαν φοιτητές του Παντείου, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν νέες συνελεύσεις, προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Σε ανάλογες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και άλλοι φοιτητικοί σύλλογοι.

Την ίδια στιγμή, μετ' εμποδίων διεξάγονται οι εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών, οι οποίες ξεκίνησαν σήμερα, αλλά θα διακοπούν αύριο για να γίνουν οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητών.

Στην Αθήνα, σήμερα το πρωί, φοιτητές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ απέκλεισαν την είσοδο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα Προπύλαια, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η προγραμματισμένη για σήμερα συνέντευξη τύπου των πρυτανικών αρχών.

Στη Θεσσαλονίκη, μέλη του "Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών" προχώρησαν το πρωί και στην κατάληψη του κτηρίου της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ, ενώ σχεδιάζουν και συμβολικές καταλήψεις άλλων κτηρίων του πανεπιστημίου.

Τα μέλη του φοιτητικού συλλόγου του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επταήμερη κατάληψη. Καλούν τους φοιτητές της σχολής σε συλλαλητήριο την προσεχή Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι, μπροστά στην Πολυτεχνική Σχολή.

Στην Πάτρα 16 από τις 21 σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών τελούν υπό κατάληψη, μία μόλις ημέρα μετά την έναρξη της εξεταστικής περιόδου. Η Πάτρα, μέχρι αυτή την ώρα, κρατάει μάλιστα τα πρωτεία στο συγκεκριμένο θέμα, αφού είναι η πόλη με τα περισσότερα κλειστά τμήματα σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι την επόμενη Τρίτη 06/09 θα παραμείνουν κλειστά όλα τα τμήματα του Πολυτεχνείου -εκτός από το τμήμα Αρχιτεκτόνων, το οποίο είναι ούτως ή άλλως εκτός προγράμματος για ακόμη 15 ημέρες- καθώς επίσης και το Μαθηματικό, το Φυσικό, το Βιολογικό, το Χημικό, το τμήμα Θεατρικών Σπουδών, το Φιλολογικό, η Φιλοσοφική, η Ιατρική και η Φαρμακευτική.Ανοικτά, παραμένουν τα Παιδαγωγικά Τμήματα Νηπιαγωγών και Δημοτικής Εκπαίδευσης, τα οποία δεν έχουν ακόμα πραγματοποιήσει Γενικές Συνελεύσεις. Δυναμικό "παρών" στο χορό των κινητοποιήσεων αναμένεται να δώσουν και τα τμήματα του ΤΕΙ Πατρών.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης απέδωσε σε "παραπληροφόρηση" τα περί πρόθεσης ανυπακοής στο νόμο. Υποστήριξε, όμως, ότι είναι από την ίδια τη φύση του δυσεφάρμοστος.Παραλλήλισε το νόμο με εκείνο για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, λέγοντας ότι δεν εφαρμόστηκε ποτέ, επειδή είναι ένας "κακός νόμος" και "δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ενώ θεωρεί ότι ο νέος νόμος πιθανόν να οδηγεί στην καταστροφή του πανεπιστημίου.Ο πρύτανης ένιψε τας χείρας του για το ενδεχόμενο να μην γίνουν οι εξετάσεις λόγω των κινητοποιήσεων. "Πρόθεση της Συγκλήτου είναι να αρχίσουν οι εξετάσεις από τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου. Αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορώ να προβλέψω [...] αν οι φοιτητές εμποδίσουν για τον α' ή β' λόγο να γίνουν οι εξετάσεις, όμως, εμείς δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε", είπε.

Τελευταία Ενημέρωση (Πέμπτη, 01 Σεπτέμβριος 2011 09:49)

Πηγή: thousandnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου