Translate blog in your language

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τα πάντα για το Marketing

Κερδίστε εύκολα χρήματα πατώντας σε διαφημίσεις! Κάντε εγγραφή τώρα!

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011

“Η οικονομική κρίση σας κάνει καλό” και άλλες ειρωνείες για την υγεία

Η ανεργία σημειώνει συνεχή άνοδο, οι υποθήκες κοστίζουν περισσότερο και από την πρώτη έκδοση του Harry Potter, και η ανησυχία για την οικονομία μας κρατάει ξύπνιους τη νύχτα. Είναι σίγουρο όμως πως η υγεία μας υποφέρει; Όχι, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς της υγείας, που σημειώνουν πως υπάρχει μία θετική πλευρά στην οικονομική κρίση, από την οποία μόλις που έχουμε αρχίσει να βγαίνουμε απ' αυτή.


Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στη Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακάλυψε πως όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, η υγεία μας μπορεί στην πραγματικότητα να βελτιωθεί.
Γιατί; Επειδή οι ανησυχίες για την ρευστότητα μας κάνει να συμπεριφερόμαστε με ένα τρόπο που είναι καλύτερος για την μακροπρόθεσμη υγεία μας.
Και αυτή δεν είναι η μόνη εξαιρετική πληροφορία υγείας που πάει κόντρα στη κοινή λογική.Μία υγιής κρίση;

Μία υγιής κρίση;
Ενώ η μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη είναι αναμφισβήτητα καλή για την υγεία ενός έθνους, υπάρχει η ένδειξη πως η μικρής διάρκειας απότομη πτώση της οικονομίας, μπορεί στην πραγματικότητα να τονώσει την υγεία σας.

Μία έρευνα, δημοσιευμένη το 2000, ανακάλυψε πως το 1% αύξηση της ανεργίας μείωσε τα ποσοστά θνησιμότητας κατά 0.5%. Η ίδια έρευνα επίσης αποκάλυψε πως κατά τη διάρκεια μίας κρίσης, οι άνθρωποι κόβουν το τσιγάρο, το αλκοόλ και το να τρώνε έξω.

Ο φόβος της ανεργίας σημαίνει επίσης πως είναι πιθανό να κάνουμε περισσότερη άσκηση, να επισκεπτόμαστε το γιατρό και γενικότερα να φροντίζουμε καλύτερα τους εαυτούς μας.


Η άσκηση μπορεί να σας κάνει κακό

Η άσκηση μπορεί να σας κάνει κακό (Rex Features)
Οι ενήλικες υποτίθεται ότι κάνουν τουλάχιστον 30 λεπτά χαλαρή γυμναστική τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα, όμως μπορεί η άσκηση να μας προκαλέσει προβλήματα υγείας;

Η απάντηση είναι ένα ηχηρό ναι, μπορεί. Για αρχή, έρευνα έχει δείξει πως ένας όλο και περισσότερο αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων γυμνάζονται υπερβολικά, ή δεν γυμνάζονται σωστά (που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στις αρθρώσεις αργότερα στη ζωή) ή αισθάνονται τρομερές ενοχές εάν μία ημέρα δεν γυμναστούν.

Μία έρευνα που έγινε στην Καμπέρα ανακάλυψε πως η εμμονή με την άσκηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να αποκτήσει ένα άτομο διατροφικό πρόβλημα. Θα έπρεπε όλοι να γυμναζόμαστε συχνά, απλώς πρέπει να σιγουρευόμαστε πως το κάνουμε σωστά. Αξίζει και με το παραπάνω να κάνετε μία ώρα ή και περισσότερο με έναν προσωπικό γυμναστή για να σας βάλει στο σωστό δρόμο.

Τα κοινά παυσίπονα μπορεί να είναι επικίνδυνα

Τα κοινά παυσίπονα μπορεί να είναι επικίνδυνα (Rex Features)
Τα παίρνουμε ως δεδομένα και τα παίρνουμε κάθε φορά που αισθανόμαστε και την παραμικρή ενόχληση, όμως τα κοινά παυσίπονα μπορούν να προκαλέσουν ένα σοβαρό ρίσκο στην υγεία σας, εάν τα χρησιμοποιείτε λάθος.

Η παρακεταμόλη για παράδειγμα, έχει συνδεθεί με βλάβη στο συκώτι, οι υψηλές δόσεις ασπιρίνης μπορούν να απειλήσουν το στομάχι και τα νεφρά ενώ η ιβουπροφένη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε ορισμένους ασθενείς.

Να συμβουλεύεστε πάντα τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας για να σιγουρεύεστε πως ότι παίρνετε είναι ασφαλές και δεν "ανακατεύεται" με φάρμακα που ήδη παίρνετε.

Το πάχος μπορεί να σας προστατέψει

Το πάχος μπορεί να σας προστατέψει (Rex Features)
Πρώτα απ' όλα, δεν είναι καλό να είστε παχύς. Οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, διαβήτη και μία σειρά από άλλες παθήσεις που μπορούν πιθανόν να απειλήσουν τη ζωή.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις που υπονοούν πως το σωματικό λίπος μπορεί -περιστασιακά- να σας προστατέψει από την αρρώστια.
Μία Δανέζικη έρευνα υποστηρίζει πως οι άντρες και οι γυναίκες με μηρούς πάνω από 60 εκατοστά περιφέρεια, διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου.

Πιστεύεται πως εκείνοι που έχουν λεπτούς μηρούς, μπορεί να μην έχουν αρκετή δύναμη για να αντιμετωπίσουν την ινσουλίνη.

Η θαλιδομίδη είναι ένα πιθανό θαυματουργό φάρμακο;

Η θαλιδομίδη είναι ένα πιθανό θαυματουργό φάρμακο; (Rex Features)
Υπάρχει κάποιο άλλο φάρμακο που έχει στιγματιστεί περισσότερο από την θαλιδομίδη; Το παρείχαν με καταστρεπτικά αποτελέσματα σε έγκυες γυναίκες στην δεκαετία του '50 και '60 για να θεραπεύσουν την ναυτία, αφού προκάλεσε δυσμορφίες σε χιλιάδες άτυχα άτομα, με αποτέλεσμα να το έχουν αποκαλέσει τη μεγαλύτερη φαρμακευτική τραγωδία όλων των εποχών.

Ωστόσο, γνωρίζατε πως η θαλιδομίδη χρησιμοποιείται ακόμα σήμερα; Προφανώς, δεν δίνεται σε έγκυες γυναίκες, αλλά χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει την λέπρα και την φυματίωση, ενώ συνεχίζονται τα τεστ για να ανακαλυφθεί η αποτελεσματικότητά της εναντίον του HIV και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Απέχετε από το αλκοόλ; Χάνετε!

Απέχετε από το αλκοόλ; Χάνετε! (Rex Features)
Τo πολύ αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοπάθεια, κατάθλιψη και καρκίνο και στις πιο extreme περιπτώσεις, σε θάνατο.

Κόβοντας όμως τελείως το αλκοόλ σημαίνει πως ίσως να στερείτε τον εαυτό σας από κάποια απρόσμενα υγιεινά προνόμια.

Η μέση κατανάλωση αλκοόλ είναι γνωστό πως περιορίζει τον κίνδυνο παθήσεων όπως είναι η καρδιοπάθεια. Για παράδειγμα, το κόκκινο κρασί περιέχει αντιοξειδωτικά, που επιτίθενται στην ασθένεια που προκαλεί ελεύθερες ρίζες (τοξίνες), ενώ μία έρευνα σύνδεσε πρόσφατα το τζιν με την αποτροπή της αρθρίτιδας. Απλώς να θυμάστε να μην το παρακάνετε!


Το make-up σας κάνει άσχημους

Το make-up σας κάνει άσχημουςk (Rex Features)
Το χρησιμοποιούμε για να μας κάνει ομορφότερους, όμως το make up μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει περισσότερο κακό στην ομορφιά μας αντί για καλό. Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, μία στις τέσσερις γυναίκες θέτουν την υγεία και την ομορφιά τους σε κίνδυνο χρησιμοποιώντας ληγμένα προϊόντα ομορφιάς.

Ένα από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται πιο πολύ είναι η μάσκαρα (και δεν είναι και φτηνή, έτσι δεν είναι;). 92% των γυναικών μίας έρευνας του Κολεγίου Οφθαλμιατρικής, έδειξε πως διατηρούν τη μάσκαρα τους για περισσότερο από έξι μήνες, παρά το γεγονός πως αποτελεί έδαφος ανάπτυξης μικροβίων και μπορεί να οδηγήσει, τι ειρωνεία, σε σοβαρές οφθαλμιατρικές μολύνσεις.


Η σκόνη μας κάνει καλό

Η σκόνη μας κάνει καλό (Rex Features)
Τα ντουλάπια μας μπορεί να είναι γεμάτα από αντι-βακτηριδιακά σπρέϊ και άλλα καθαριστικά προϊόντα που διατηρούν το σπίτι αστραφτερά καθαρό, γνωρίζατε όμως πως λίγη σκόνη θεωρείται πως στην πραγματικότητα κάνει καλό στο ανοσοποιητικό σύστημα;
Για παράδειγμα, η τεράστια έκρηξη σε περιπτώσεις άσθματος στις αναπτυγμένες χώρες τα τελευταία χρόνια, πιστεύεται πως οφείλεται στα υψηλά στάνταρ υγιεινής, το πεντακάθαρο φαγητό και τον υψηλό αριθμό καθαριστικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται στα σπίτια μας.

Η έκθεση σε ορισμένες μολύνσεις κατά την διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας πιστεύεται πως είναι ιδιαίτερα ευεργετική. Πιστεύετε πως βοηθούν στην αποτροπή αριθμού αλλεργικών αντιδράσεων στην ενηλικίωση καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα μαθαίνει να αντιμετωπίζει τους ξένους εισβολείς στην παιδική ηλικία.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου